Pelasta Perämeri
Rädda Bottenviken

Perämeri on ainutlaatuinen meremme, jonka kanssa elämme ja toimimme. Se on myös osa Itämerta. Perämeri on muuhun Itämereen verrattuna hyvässä kunnossa. Siitä huolimatta sen tilanne on vuosi vuodelta huonontunut pääasiassa ihmisen toimista johtuen. Siksi se pitää pelastaa nyt, eikä vasta sitten, kun tilanne on vakava. Pelasta Perämeri on kampanja, jonka avulla kaikki voivat ottaa osaa Perämeren suojeluun. Pelasta Perämeri -kampanja on vuosittain osa Itämeripäivää. Siihen voivat osallistua niin yksilöt, yhteisöt kuin organisaatiotkin jakamalla viestiä eteenpäin sekä tekemällä pieniä, arkisia tekoja Perämeren hyväksi.

Mikä on Itämeripäivä?

Itämeripäivä on John Nurmisen Säätiön käynnistämä jokavuotinen juhlapäivä meren kunniaksi. Elokuun viimeisenä torstaina vietettävän päivän tavoitteena on innostaa ihmiset nauttimaan Itämerestä sekä tekemään konkreettisia tekoja ja lupauksia sen hyväksi.

Tutustu Itämeripäivään

Tietoa Perämerestä

Perämeri on Itämeren ja Suomenlahden pohjoisin osa. Se rajoittuu pohjoisesta Merenkurkkuun ja sen eteläisin osa on Suomessa Pietarsaaren ja Ruotsissa Robertsforsin kohdalla. Perämeren alue eroaa Itämeren muista merialueista matalan suolaisuuden ja lyhyen kasvukauden vuoksi. Perämeri on Itämeren arktisin osa ja jääolot ovat ankarat: jää peittää sitä jopa puolet vuodesta. Merenpohjat ovat pääasiassa hiekkaa ja kivikkoa, paljasta kalliota ei juuri ole näkyvissä. Perämeren eliöstö on vähälajinen ja koostuu miltei yksinomaan makean veden eläimistä ja kasveista.

Lue lisää Perämerestä

Miten Perämeri pelastetaan?

Jokainen meistä voi tehdä pieniä ja suurempiakin tekoja, joiden avulla voimme pitää Perämeren tilanteen hyvänä tai jopa parantaa sitä. Yksilöiden lisäksi myös organisaatiot, kunnat ja koulut voivat olla mukana Perämeren pelastuspartiossa. Ideana on, että jokainen meistä voi jakaa omassa sosiaalisessa mediassaan postauksen siitä, mitä meri minulle tai organisaatiollemme merkitsee TAI somettaa siitä, millä tavoin omassa arjessanne suojelet merta. Muistathan käyttää hashtägeja #PelastaPerämeri #RäddaBottenviken.  Tässä vinkiksi 15+1 keinoa suojella Perämerta:

1. Jaa Pelasta Perämeri -kampanjan viestejä kanavissasi.

2. Älä jätä roskia luontoon tai veteen.

3. Istuta puu merenrantatontillesi.

4. Päästä lampaat tai lehmät laiduntamaan rantaniityille.

5. Älä tumppaa luontoon – pidä taskussasi minitöhkistä.

6. Kerää roskia luonnosta, varsinkin merenrannoilta ja rantavesistä.

7. Valitse viemäriin tai vesistöön joutuviksi pesuaineiksi ekologiset vaihtoehdot.

8. Kierrätä jätteet – myös muovit.

9. Älä kaada pesuvesiä vesistöihin.

10. Varmista, että viemäriin ei pääse mitään sinne kuulumatonta.

11. Älä pissaa mereen.

12. Jos syöt kalaa, syö särkeä, lahnaa, silakkaa, muikkua ja ahventa.

13. Pulahda Perämereen Itämeripäivänä elokuun lopussa.

14. Kannusta mukaan muitakin.

15. Vaadi päättäjiltä kestäviä toimia.

Pelasta pala Perämerta: Voit pelastaa palan Perämerta lahjoittamalla haluamasi summan Perämeren suojelun hyväksi täällä. Yhteisen lahjoituspottimme tiiminimi on Pelasta Perämeri - Rädda Bottenviken.

Viestintämateriaalien tilaukset:
Jarmo Pohjola
jarmo.pohjola(at)ouka.fi


Mukana Perämeren
Pelastuspartiossa